Časté otázky

FAQ

Zde najdete odpovědi na nejčastější dotazy ohledně staročeské kuchyně, receptů a obsahu na tomto webu. Pokud nenajdete odpověď na svůj dotaz, použijte kontaktní formulář na konci stránky. Ráda vám zodpovím všechny otázky a podělím se o užitečné informace.

Někdy se kvásek připravuje přímo v míse s moukou, jindy samostatně v plecháčku a občas se prostě vše smíchá a nechá nakynout. Ať tak nebo onak, vždy je třeba čerstvé droždí, trocha cukru, a hlavně vlažné mléko. Mléko nesmí být vařící nebo horké, to by jsme jinak droždí „zabili“. Droždí je živý tvor, a podle toho s ním musíme zacházet. V plecháčku si přihřejeme mléko, aby bylo vlažné, přidáme lžičku cukru, zamícháme, rozdrobíme droždí a pod utěrkou necháme pár minut kynout, aby se aktivoval kvásek. Že jsme dobře připravili kvásek poznáme po pěti, deseti minutách.

Je mnoho různých kombinací perníkového koření. Pokud mi doma dojde perníkové koření, tak já používám tuto kombinaci: 4 hřebíčky, 1 badyán, 2 kuličky nového koření, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky fenyklu, 2 lžičky skořice a 1 lžička sušeného zázvoru. Odměřím si potřebné suroviny, koření které je vcelku, tak rozemelu v mixéru. V misce poté důkladně veškeré koření promíchám a domácí perníkové koření je na světě.

Mandle jsou druh ořechů a prodávají se sušené. Dají se takto i jíst. Na pečení, ale potřebujeme mnohokrát mandle spařené, to znamená, aby byly bez slupek a daly se sekat, krájet, strouhat, jak potřebujeme. Příprava není nijak složitá. Stačí si navážit potřebné množství mandlí, nasypeme je do kastrůlku. Zalijeme vodou, aby byly zcela ponořeny. Přivedeme k varu a jakmile se voda s mandlemi začne vařit. Vypneme a odstavíme z plotny, aby se již déle nevařily. Mandle necháme ještě několik minut louhovat a pobublávat v horké vodě a když horká voda vychladne. Mandle slejeme a můžeme je oloupat. Nyní již jde loupání snadno.

Příprava čokoládové polevy není nikterak obtížná. Potřebujeme jen tabulku čokolády na vaření, omegu a vodní lázeň. Jelikož já doma příliš nevyužiji omegu, nejčastěji na přípravu čokoládové polevy využívám sádlo, které krásně rozpustí čokoládu. Pokud potřebuji tužší čokoládovou polevu, místo sádla použiji tuk na pečení. Pokud zbývají nějaká čokoládová vajíčka, mikuláši nebo zajíčci, které už děti nechtí jíst i tyto čokoládové figurky lze rozlámat a zužitkovat do polevy. Do plecháčku, dám na dno kus sádla, na to se rozláme tabulka čokolády na vaření. Plecháček vložíme do kastrůlku s vodou a zapneme plotnu. Pomálu pustíme sporák na střední stupeň, aby se nám voda ve vodní lázni nezačala vařit a čokoláda se pomalu rozpouštěla. Pokud by čokoláda prošla varem, tak by se zničila.

Jaké jsou druhy povidel a jak se vaří?

Bez povidel, bývalo v zimě krušno. Máme tři základní druhy povidel, hrušková, švestková a jablečná. Všechny tři druhy jsou v zásadě podobná v přípravě, liší se jen kořením. Ovoce očistíme, vypeckujeme, omyjeme, zvážíme. Nasypeme do kastrolu, podlijeme vodou a necháme zcela rozvařit. Propasírujeme, přemístíme do hlubokého pekáče, přidáme navážený cukr a koření. Vložíme do trouby a při nízké teplotě, necháme odpařit přebytečnou vodu, občas promícháme. Když se povidla neslévají za vařečkou, je hotovo.

Jak doma vyrobím domácí kandované ovoce?

Kandované ovoce má různé barvy podle druhu použité kůry citrusů (citronů, pomerančů a limetek). K tomu je zapotřebí několik hrnků cukru. Kůru očistíme a nakrájíme na proužky. Dáme do kastrůlku, podlijeme, a povaříme pět minut, slijeme, a ještě dvakrát takto povaříme, aby se kůra zbavila všech nečistot, vosků a hořkosti. Proužky kůry zasypeme cukrem, zalijeme vodou a dáme vařit při mírném plameni a za občasného promíchání. Až se voda svaří do sirupu a kůra zprůhlední. Kůru rozložíme na tác a necháme proschnout.

Jak si vyrobím vlastní domácí med?

Na přípravu domácího medu nebo sirupu, je zapotřebí nasbírat velké množství pampeliškových květů, nebo rýmovníkových listů, cukr, citronovou kůru. Květy vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a pár minut povaříme. Odstavíme z plotny přidáme citronovou kůru. Necháme vychladnout, přikryjeme a necháme louhovat do druhého dne. Druhý den vše slijeme přes plátýnko a důkladně vymačkáme. Nyní přidáme cukr a svaříme na plotně do požadované hustoty při velmi nízké teplotě. Jinak by vše vzkypělo a uteklo z hrnce.

Kde získám levnější moučkový cukr?

Moučkový cukr je kolikrát o dost dražší než klasický cukr krystal. Pokud máme doma mixér není zapotřebí v obchodě kupovat navíc ještě moučkový cukr, když si ho můžeme vyrobit snadno doma. Stačí cukr krystal nasypat do mixéru a mixér už rozemele krystalky cukru najemno. Nyní stačí rozemletý cukr prosít přes nejjemnější cedník, který se používá na pasírování omáček. Získáme, tak cukr moučka/krupice, který se podobá tomu klasickému kupovanému moučkovému cukru.

Kontakt

Napište mi