Recepty z různých koutů naší vlasti
Vaření je moje vášeň. I když doma zrovna není co uvařit, staročeská kuchyně mi vždy nabídne inspiraci. Objevte se mnou kouzlo tradičních receptů a jednoduchého vaření z dostupných surovin.
Když jsem začínala vařit před sedmi lety, neměla jsem téměř žádné zkušenosti s vařením a pečením. Proto jsem se pustila do vaření jen jednoduchých receptů, jako byly pečené karbanátky, čevapčiči, rajská omáčka se sekanou, smažené řízky, květák na řízek, bramborový guláš, lečo, kuře na zelenině a na paprice, bramborák. Z pečených moučníků jsem dokázala upéci jen bublaninu, beránka a jednoduchý dort, skládající se s piškotového těsta, proříznutý s vrstvou marmelády, celý dort byl politý čokoládou, ozdobený lentilkami a vlašskými ořechy.
Velmi zbožňuji buchty a koláče. Bohužel mé dosavadní snahy upéci alespoň ovocný koláč, dopadaly katastroficky (těsto nedopečené nebo sražené), ať už jsem pekla s kypřícím práškem nebo s droždím.
Obrovským průlom nastal před třemi lety, kdy jsem začala studovat staročeské recepty na různé koláče a perníky. Nedělala jsem doslova nic jiného než jen pekla nebo četla recepty. Vždy jsem se snažila si každý recept co nejvíce nastudovat. Tehdy jsem objevila kouzlo, jak zacházet s droždím, kypřícím práškem nebo jedlou sodou.
Říká se že, studium a učení není nikdy ukončeno. Člověk se neustále učí něčemu novému. Totéž platí i ve vaření a pečení. I já se stále učím a nalézám nové a neznámé recepty, které ještě neznám a chtěla bych je vyzkoušet (např. rolády a dorty).
Nejlepší jsou různé koláče, koblihy, buchty, je jich nepřeberné množství a existují k nim různé regionální varianty. Jsou ale náročné na čas a přípravu, ale ten výsledek, když se zakousnete do hotového výrobku, ten pocit je naprosto famózní, nezapomenutelný. U neznámého receptu, vždy začínám s polovičním množstvím. Kdežto u osvědčených receptů je dobré péci z velkých dávek, aby výroba stála za to a hlavně dlouho jídlo vydrželo. Mám doma totiž tři lupiče, kteří baští ostošest.
Poslední dobou mi přišlo škoda, že kromě mých blízkých nikdo nevidí, jakých úžasných úspěchů jsem dosáhla ve vaření a pečení. Rozhodla jsem se na Instagramu zveřejnit fotografie všech jídel, která vařím a peču. Zde na webových stránkách bych ráda v nejbližší době začala psát i svůj blog s recepty, co vařím a peču ve svém každodenním životě i s různými radami a tipy, jak si poradit když Vám doma dojdou nějaké suroviny nebo když nestihnete nakoupit. Kdežto na Facebooku a Youtube kanálu mám svou ostatní tvorbu, čemu se věnuji, když nemusím být v kuchyni.
Na střední škole jsem vystudovala obor užitá malba. Nedávno jsem si doplnila vzdělání díky rekvalifikacím jako kodér webových stránek a pracovník grafického studia. Jako kodérka mám znalosti v jazyce HTML5, znám kaskádové styly CSS3. Vím jak na tvorbu šablon a jejich napojení na redakční systém WordPress. Dokáži vytvářet responzivní webové stránky. V grafice, jsem se naučila pracovat s programy Adobe Photoshop, Adobe InDesign a Figma.
Prohlédněte si mé portfolio grafických prací nebo si stáhněte můj životopis. Chcete-li se dozvědět více o mých dovednostech v oblasti kódování a grafiky, navštivte prosím můj profesionální profil.