14. 12. 2024 Hlavní jídla

Guláše jsou tradiční české pokrmy, které mají mnoho variací, od bramborového guláše až po hovězí. Práce šlechtí. Nejjednoduší a nejlevnější je bramborový guláš. Stačí pár brambor, nějaké špekáčky nebo párky, zahustíme chlebem a máme hotovo.

Kolik je druhů masa, tolik lze vykouzlit druhů gulášů. Sem patří i guláš bramborový, houbový nebo segedínský. Při vaření guláše nikdy nešetříme cibulí – alespoň 200 g na půl kila masa. Na zahuštění není třeba jen mouka, ale skvěle poslouží i strouhaný chléb. Segedín nebo maďarský guláš zahusťujeme bramborem.

Druhy guláše

Bramborový guláš (brgul), Houbový, hovězí, maďarský, segedínský a vepřový guláš. Zvěřinový (jelení, srnčí, z divočáka) a pštrosí guláš.

HOVĚZÍ GULÁŠ

Dobře uvařený hovězí guláš, vydatný a dobré chuti. Nešetříme-li při přípravě cibulí, není třeba ani příliš zahušťovat, a díky rajčatovému protlaku má krásnou tmavou barvu. Obtížnost: snadná, ale dlouhá příprava.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (kližka)
  • 2 – 3 ks žluté cibule (300 g)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 – 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml horké vody
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • koření: mletá sladká paprika, kmín, mletý pepř, sůl
  • majoránka
  • strouhaný chléb na zahuštění
  • 1 ks červené cibule

Postup přípravy

  1. Pokud vaříme guláš z tučnějšího masa, maso odblaníme a pokrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a krájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  2. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a pomalu restujeme dozlatova. Poté vložíme kostky masa a zprudka restujeme ze všech stran.
  3. Když je maso opečené, přidáme kmín, mletou sladkou papriku, pepř, promícháme s masem a cibulí. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme horkou vodou. Přidáme prolisovaný česnek.
  4. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme, dokud není maso měkké. Během vaření kontrolujeme, zda se voda nevyvařila, a případně podlijeme.
  5. Když je maso měkké, guláš zahustíme strouhaným chlebem nebo moukou, povaříme a dochutíme majoránkou, případně dosolíme.
  6. Hotový guláš posypeme červenou cibulkou a podáváme s karlovarským knedlíkem.