Recepty z různých koutů naší vlasti
Guláše jsou tradiční české pokrmy, které mají mnoho variací, od bramborového guláše až po hovězí. Práce šlechtí. Nejjednoduší a nejlevnější je bramborový guláš. Stačí pár brambor, nějaké špekáčky nebo párky, zahustíme chlebem a máme hotovo.
Kolik je druhů masa, tolik lze vykouzlit druhů gulášů. Sem patří i guláš bramborový, houbový nebo segedínský. Při vaření guláše nikdy nešetříme cibulí – alespoň 200 g na půl kila masa. Na zahuštění není třeba jen mouka, ale skvěle poslouží i strouhaný chléb. Segedín nebo maďarský guláš zahusťujeme bramborem.
Bramborový guláš (brgul), Houbový, hovězí, maďarský, segedínský a vepřový guláš. Zvěřinový (jelení, srnčí, z divočáka) a pštrosí guláš.
Dobře uvařený hovězí guláš, vydatný a dobré chuti. Nešetříme-li při přípravě cibulí, není třeba ani příliš zahušťovat, a díky rajčatovému protlaku má krásnou tmavou barvu. Obtížnost: snadná, ale dlouhá příprava.
Při přípravě guláše nešetříme cibulí. Čim více cibule, tím lípe, protože cibule se během vaření rozvaří a zahustí guláš. Ideální poměr je 300 g cibule na 500 g masa.
Pokud nevíte, co uvařit k obědu, podívajte se pro inspiraci do našeho jídelního lístku. Kdyby se Vám příprava hovězího guláše zdála příliš zdlouhavá, můžete se podívat na vepřový guláš, pravou hospodskou klasiku.