13. 11. 2024 Polévky

Luštěninové polévky jsou nejen chutné, ale také plné výživných látek. Luštěninové polévky jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Nejznámější luštěninovou polévkou, je čočková polévka. Dobrá je též uzená a ovarová polévka, kdy se tyto dvě polévky doplní kroupami. Hrstkovou polévku tvoří směs zeleniny, koření a zavářkou jsou ovesné vločky. U vločkové polévky, hrají prim ovesné vločky, které tvoří základ. Zde už, není nutná, žádná další zavářka.

Polévky luštěninové

Čočková nebo staročeská selská čočková polévka, Ovarová nebo uzená polévka s kroupami, Hrstková, Vločková polévka.

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Zdravá čočková polévka, jejímž základem je klasická zelená čočka, slanina nebo klobáska, k tomu cibule, česnek a vývar. Obtížnost: snadná příprava.

Ingredience

  • 100 – 200 g čočky
  • 100 g slaniny nebo klobásky
  • 100 g cibule
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • petrželka
  • pepř a případně sůl na dochucení

Postup přípravy

  1. Čočku propláchneme, namočíme do studené vody a necháme alespoň 2 h odležet.
  2. Mezitím nakrájíme na kostičky o velikosti 0,5 cm slaninu nebo klobásu. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme najemno a česnek nasekáme na drobno nebo na plátky.
  3. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme uzeninu a za častého míchání opékáme dozlatova. Než bude slanina zcela opečená, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme nasekaný česnek, jen krátce orestuje, aby se rozvoněl.
  4. Nyní přidáme namočenou čočku i s vodou, ve které se čočka máčela. Přilijeme hovězí vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 min. Je-li čočka na zkus tvrdá, necháme ještě vařit, než změkne.
  5. Dochutíme solí, pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Náš tip

Pokud čočku nechceme vařit příliš dlouho, namočíme čočku večer před spaním. Zkrátíme tak dobu varu čočky. Polévka, tak bude hotová za 10 min. Než když bude namočená jen 2 h, kdy bude doba varu přece jen delší (20 – 30 min).

Podívejte se také na naše další články s polévkami. Více informací o výhodách luštěnin najdete v tomto článku 4 výhody pravidelné konzumace luštěnin.