Recepty z různých koutů naší vlasti
Luštěninové polévky jsou nejen chutné, ale také plné výživných látek. Luštěninové polévky jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Nejznámější luštěninovou polévkou, je čočková polévka. Dobrá je též uzená a ovarová polévka, kdy se tyto dvě polévky doplní kroupami. Hrstkovou polévku tvoří směs zeleniny, koření a zavářkou jsou ovesné vločky. U vločkové polévky, hrají prim ovesné vločky, které tvoří základ. Zde už, není nutná, žádná další zavářka.
Čočková nebo staročeská selská čočková polévka, Ovarová nebo uzená polévka s kroupami, Hrstková, Vločková polévka.
Zdravá čočková polévka, jejímž základem je klasická zelená čočka, slanina nebo klobáska, k tomu cibule, česnek a vývar. Obtížnost: snadná příprava.
Pokud čočku nechceme vařit příliš dlouho, namočíme čočku večer před spaním. Zkrátíme tak dobu varu čočky. Polévka, tak bude hotová za 10 min. Než když bude namočená jen 2 h, kdy bude doba varu přece jen delší (20 – 30 min).
Podívejte se také na naše další články s polévkami. Více informací o výhodách luštěnin najdete v tomto článku 4 výhody pravidelné konzumace luštěnin.