14. 11. 2024 Polévky

Červená řepa, droždí nebo povidla – tyto různé ingredience tvoří základ pro různé polévky, které nejen skvěle chutnají, ale jsou i výživné. Ochutejte něco jiného s povidlovou polévkou, která se svou přípravou podobá staročeské muzice. Červená řepa, zelí a maso tvoří základ boršče, zatímco zelí a brambory jsou hlavními složkami couračky. Pro každého něco!

Polévky různé

Boršč: tradiční ruská a ukrajinská polévka z červené řepy, zelí a masa. Couračka krkonošská: polévka se zelím a brambory, typická pro krkonošský region. Drožďová polévka je skvělá volba pro ty, kdo hledají různé polévky s výživnými ingrediencemi. Povidlová (švestková) polévka: polévka na sladký způsob, podobná staročeské muzice. Povidlová polévka je ideální pro ty, kdo mají rádi sladší pokrmy, a je skvělá volba pro zimní období. Přidáním různých koření můžete vytvořit různé variace. Vyzkoušejte různé polévky, jako je drožďová polévka, boršč nebo povidlová polévka.

DROŽĎOVÁ POLÉVKA

Zbylo Vám droždí z pečení? Hoďte ho do polévky. Stačí cibule, droždí, vývar, kořenová zelenina, zavářka a máte chutnou drožďovou polévku. Je to snadné na přípravu a skvělé na chuť.

Ingredience

  • 40 g droždí
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce strouhané kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce jáhlů
  • sádlo
  • 1 l vody
  • pažitka
  • osmažená žemle – krutonky

Postup přípravy

  1. Rozdrobíme droždí do misky. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer ve stejném poměru) nastrouháme nahrubo na struhadle.
  2. Na sádle zpěníme cibuli. Když cibule začne zlátnoout, přisypeme droždí. Mícháme tak dlouho, až se droždí začne připražovat.
  3. Přilijeme horkou vodu (může být i studená). Osolíme, přidáme kmín, zeleninu a jáhly. Přivedeme k varu a zmírníme plamen na 1/3. Vaříme 12 min, dokud zelenina nezměkne.
  4. Zatímco se polévka vaří, nakrájíme starší chléb na kostičky o hraně 1 x 1 cm. Vložíme do suché pánve a na mírném ohni osmahneme kostičky chleba ze všech stran do křupava, čímž získáme krutonky.
  5. Na závěr přidáme pokrájenou pažitku a podáváme s krutonky chleba.

Náš tip

Osmažené žemli se lidově říká „krutónky“. Na přípravu krutónků zužitkujeme jakékoli starší pečivo, které máme doma a nikdo už ho nechce jíst. Používá se chléb, rohlíky a housky. Já nejradši dělávám krutónky z chleba. Ty se v polévce hned nerozmočí, jako je tomu u rohlíků nebo housek. A i dětem více chutnují, říkají jim brambůrky, protože krásně chroupou.

Další recepty a tipy na polévky, najdete v rubrice polévky. Výhody konzumace droždí a jeho účinky na zdraví.