13. 11. 2024 Polévky

Mezi nejznámější klasiky, patří frankfurtská, gulášová a rajská polévka s rajským protlakem. Protlak je jednou ze základních surovin. Rajská polévka je jednou z nejpopulárnějších druhů polévek, které se neobejdou bez základní suroviny rajčatového protlaku. Příprava rajské polévky je podobná přípravě na rajskou omáčku. Všechny tři druhy polévek jsou dobré, jen ty fleky na ubruse se špatně perou. Jako zavářku opět použiji jáhly.

Polévky s rajským protlakem

Frankfurtská polévka, Gulášová polévka, Rajčatová polévka z protlaku.

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Klasika frankfurtská polévka, jejíž základem jsou brambory, cibule, párky, trocha koření, doplněná rajským protlakem. Obtížnost: snadná příprava

Ingredience

  • 150 g párků (vepřové nebo frankfurtské)
  • 800 ml vývaru (hovězí nebo kuřecí, lze nahradit vodou)
  • sádlo nebo máslo
  • 350 g brambor
  • 120 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • petrželka nebo majoránka
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • pepř, případně sůl na dochucení
  • 1 lžíce jáhel

Postup přípravy

  1. Nakrájíme párky na tenká půlkolečka. Brambory oloupáme a pokrájíme na kostičky 1×1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nasekáme nadrobno.
  2. Na středním plameni rozpálíme středně velký hrnec se sádlem. Následně do něj vložíme cibuli, párky a restujeme 4-5 min na středním plameni.
  3. Poté přidáme brambory, papriku, protlak a česnek, promícháme a restujeme další 3-4 min.
  4. Pak přilijeme vývar, přisypeme majoránku, opepříme. Přivedeme k varu, oheň zmírníme. Přisypeme jáhly. Přiklopíme pokličkou a vaříme na středním plameni 15-16 min, dokud brambory nezměknou.

Náš tip

Mnoho polévek přidává do základu máslo, sádlo nebo olej na kterém restuje cibuli, a další suroviny. Pokud na oleji nebo másle nevaříme často, málokdy odhadneme potřebné množství a pokud to přeženeme výsledný pokrm bude značně mastný. Nejvíce se mi osvědčilo sádlo, je cenově nejlevnější, ale především se s ním skvěle vaří.

Další tipy na vaření a recepty na polévky najdete na našem webu. Na stránkách Apetit online najdete další inspiraci a to recept na rajskou polévku.