Recepty z různých koutů naší vlasti
Tyto vývary, získáme dlouhým a pomalým vařením jednoho druhu masa, i při vaření ovaru. Stejně tak, můžeme uvařit i zeleninový vývar. Tyto polévky jsou velmi výživné a hodně zasytí. Vývary z bílého masa dáváme nemocným, které doslova, dokáží postavit na nohy a uzdravit.
Mezi vývary z libového masa patří drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky, kuřecí, krůtí, rybí, slepičí, z králíka. Další masové vývary jsou hovězí, ovarový, s játrovou rýží, uzený a vepřový. Není-li maso, můžeme též uvařit zeleninový vývar.
Povařením uzeného masa a trochou koření, získáme dobrý vývar. Osmahneme cibuli, přilijeme vývar, kořenovou zeleninu, zavářku a je hotovo. Obtížnost: snadná příprava.
K uzenému vývaru se jako zavářka hodí, jak rýže, těstoviny, tak kroupy. Naši předkové dělávali uzený vývar s kroupami. Kroupy nasypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme asi 45 min, tak jak máme rádi. Scedíme. Uvařené kroupy můžeme propláchnout vodou, aby se tak zbavili nežádoucího šlemu. Slité kroupy přidáme do hotové polévky.
Další recepty na polévky naleznete na našem webu. Na této stránce je mnoho dalších zajímavých informací a rad ohleďně přípravy vývarů.