13. 11. 2024 Polévky

Tyto vývary, získáme dlouhým a pomalým vařením jednoho druhu masa, i při vaření ovaru. Stejně tak, můžeme uvařit i zeleninový vývar. Tyto polévky jsou velmi výživné a hodně zasytí. Vývary z bílého masa dáváme nemocným, které doslova, dokáží postavit na nohy a uzdravit.

Polévky – vývary

Mezi vývary z libového masa patří drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky, kuřecí, krůtí, rybí, slepičí, z králíka. Další masové vývary jsou hovězí, ovarový, s játrovou rýží, uzený a vepřový. Není-li maso, můžeme též uvařit zeleninový vývar.

UZENÝ VÝVAR

Povařením uzeného masa a trochou koření, získáme dobrý vývar. Osmahneme cibuli, přilijeme vývar, kořenovou zeleninu, zavářku a je hotovo. Obtížnost: snadná příprava.

Ingredience

  • 1kg uzených žeber
  • 2ks bobkový list
  • 5ks nové koření
  • 5ks pepř
  • sádlo
  • 1ks cibule
  • kroupy nebo rýže
  • 3 lžíce kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • petrželka (majoránka, libeček, pažitka)
  • sůl na dochucení

Postup přípravy

  1. Uzená žebra nebo jakýkoli jiný kus uzeného masa, opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Nesolíme, uzené maso je dost slané! Přivedeme k varu, stáhneme oheň. Přidáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Vaříme dokud maso nezměkne asi 1 h. Nejde-li maso od kosti, vaříme o něco déle.
  2. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo na struhadle. Když je maso krásně měkké, tak ho vyndáme z kastrolu a dáme stranou.
  3. V novém čistém hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
  4. Na osmahnutou cibulku slijeme vývar z uzených žeber. Přidáme kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu, zmírníme a vaříme asi 10 min.
  5. Přisypeme 2 – 3 lžíce rýže a ještě 5 min povařte.
  6. Zatímco se vaří uzená polévka, obereme maso od kostí. Čisté obrané a pokrájené maso vrátíme zpět do polévky. Nyní podle chuti dosolte. Přisypeme trochu petrželky na ozdobu.

Náš tip

K uzenému vývaru se jako zavářka hodí, jak rýže, těstoviny, tak kroupy. Naši předkové dělávali uzený vývar s kroupami. Kroupy nasypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme asi 45 min, tak jak máme rádi. Scedíme. Uvařené kroupy můžeme propláchnout vodou, aby se tak zbavili nežádoucího šlemu. Slité kroupy přidáme do hotové polévky.

Další recepty na polévky naleznete na našem webu. Na této stránce je mnoho dalších zajímavých informací a rad ohleďně přípravy vývarů.